Talousarviopuhe 2020

#tb #talousarvio2020 #valtuustoryhmänpuheenjohtajanpuhe

Arvoisa valtuuston puheenjohtaja.

Laadimme nyt todellisen poikkeusvuoden jälkeistä sumuisen tilannekuvan talousarviota. Ympäröivät olosuhteet ovat hankalat. Ja Alijäämä tulee hyväksyä.

Nyt ei silti ole syytä panikoida ja pysäyttää kaupungin kehittymistä tai heikentää kaupunkilaisten hyvinvointia. On yhä tärkeämpää pikemminkin kiihdyttää sellaisia investointeja, jotka luovat arvoa tulevaisuudessa. Esim. Koulut ja turvallisuutta lisäävät tiet tulee rakentaa ja korjata, tiivistävää kaavoitusta ydinkeskustassa viedä eteenpäin, Hinku-toimissa edetä kunnianhimoisin askelin, sillä jo lähitulevaisuudessakin vaatimukset Hinku-askelten pituudesta tulevat vielä kasvamaan.

Nyt. Koronapandemian ensi-iskujen jälkeen alamme nähdä myös niitä vaurioita, joita emme heti ensi kuukausien aikana alkuvuonna havainneet. Nyt näkyy pahoinvoinnin lisääntyminen, lähisuhdeväkivalta, päihdeongelmat. Yksin jääminen, ahdistuneisuus.

Erityisen pysähdyttävää tämä on silloin kun kyse on lapsista ja nuorista. Me Vihreät kannamme huolta tästä joukosta.

Ylöjärvellä koulupsykologin tutkimus- ja hoitojonossa on tänä vuonna 130 lasta ja nuorta odottamassa.

Jokainen tapaus, jokainen ihminen, vaikuttaa myös moneen muuhun ihmiseen lähipiirissään.

On täysin poliittinen valinta, miten suhtaudumme jonoihin. Meillä luottamushenkilöinä on valta muuttaa tätä asiaa.

Me vihreät edistimme jo viime vuonna lisäresurssia perheneuvolan jonojen purkuun. Tänä vuonna aloitteestamme puretaan koulupsykologien jonoja.

Kiitos, että asia etenee ja jonojen purkamiseen on jälleen ryhdytty.

Arvoisa puheenjohtaja, on kuitenkin kestämätöntä, jos joutuisimme pian uudestaan samaan tilanteeseen. Siksi oppilashuollon ja perheiden tukemisen resursoinnin on vastattava kasvaneeseen avun tarpeeseen.

Olen erityisen kiitollinen siitä, että kaupunginhallitus viikko sitten yksimielisesti hyväksyi esityksemme lisätä uusi koulupsykologi ja koulukuraattori –työpari tähän talousarvioon. Sama esitys ei edennyt sivistyslautakunnassa lokakuussa, mutta nyt tarve tunnistetaan paremmin.

Samanlaista tilanteessa reagointia toivoisin myös kunnalta työnantajana henkilöstön työhyvinvoinnin huomioimisessa poikkeusajassa, ja henkilöstön yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisen kohtelun kehittämisessä yhä paremmin.

Ylöjärven on oltava kunta, joka suojelee luontoa, ja omalta osaltaan on mukana estämässä lajikatoa ja kuudetta sukupuuttoaaltoa.

Monimuotoisuuskriisin keskellä emme voi hyväksyä luonnontilaisten pienienkään lähimetsien tuhoamista. Tiivistyvässä kaupungissa mahtuu olemaan myös metsäkeitaita. Näin ollen emme hyväksy esimerkiksi Laadun metsän kaavoittamista asumiseen, lisäksi tämä alue on strategisesti ja joukkoliikenteen näkökulmasta huonolla sijainnilla. Laadun metsää koskeva asuinkaavoituksen suunnitelma tulee siis poistaa Mapstosta.

Kannamme huolta myös vesistöistä. Suojastelahdelle 50 vuoden takaisten olosuhteiden halajaminen on epärealistista höpsöttelyä tässä 2020-luvun kontekstissa. Alueen laaja ruoppaus ei ole ekologisesti hyvä ajatus.

Puhuessamme kunnostuksesta, pitää siis erottaa puhummeko suiston ruoppauksesta vai alueen virkistyskäyttöön kehittämisestä luontoarvoja kunnioittavasti. Suojastenlahden suisto on tärkeä valumavesien suodattaja ja me Vihreät haluamme huolehtia jatkossakin siitä, että Keijärvi säilyy uimakelpoisena.

Suojastenlahden osalta tulee siis tehdä laaja ympäristöselvitys, jossa tutkitaan eri toimenpiteiden aiheuttamat vesistövaikutukset sekä vaikutukset muutenkin alueen ekosysteemiin ja lajistoon. Suojastenlahden kunnostustoimenpiteiden osalta Mapston kirjaus on myös epäselvästi rajattu.

Peräänkuulutan jokaisen valtuutetun ja viranhaltijan erityistä harkintaa siinä, millaisen ympäristöjäljen tekemillään päätöksillään jättää.

Keskustan kehittäminen on jatkunut tänäkin vuonna. Tärkeää on ekologisesti kestävä kaavoitus, modernin ja monipuolisen elinkeinorakenteen mahdollistaminen, joukkoliikennekokonaisuuden suunnittelu sekä kävelyä ja pyöräilyä lisäävä infrastruktuuri. Kaupunkia ei kehitetä pinta-alaperusteisesti vaan ihmisten tarpeisiin. Ja siksi tämä painotus kuntakeskustaan on perusteltua.

Asumiselle on kuitenkin erilaisia tarpeita ja toiveita ja myös kylätaajamissa pitää mahdollistaa liikenneturvalliset ratkaisut, erityisesti siellä, missä kulkee pieniä ihmisiä. Siksi esitämme määrärahalisäystä turvallisen kävelyn ja pyöräilyn edellytysten lisäämiseksi Mutalaan.

Tämä hanke lisää paitsi merkittävästi turvallisuuta myös kylän vetovoimaa. Bonuksena se saattaa myös jossain määrin kannustaa yhä useampaa hyödyntämään omaa lihasvoimaa liikkumisessa ja jättämään henkilöauton parkkiin.

kuluvan vuoden aikana toimielinten kokouksiin on pystynyt osallistumaan ilman housuja.

Etä- ja hybridikokouskäytäntö otettiin käyttöön ja olemme jokseenkin tyytyväisiä tästä etätyökalujen ja kokouskäytänteiden käyttöönotosta, mutta on selvää, että tämä digiloikkaus on vielä kovasti kesken. Siinä tulee mennä yhä eteenpäin, jatkui pandemia tai ei.

Poikkeusolot vaikuttivat myös toimielinuudistuksen aikatauluun ja työskentelytapoihin, ja vaikka me vihreät odotimme uudistukselta enemmän, olemme sitoutuneita aiemmin valmisteltuun kompromissiin. Muutos on mahdollisuus.

Hyvät kuulijat,

Ensimmäinen kausi valtuutettuna hyvällä näköalapaikalla tässä tehtävässä on vahvistanut käsitystäni rakenteiden uudistamisen tarpeista pois niin vertikaalisesta kuin horisontaalisesta siiloisuudesta, joka vuosi toisensa jälkeen näyttäytyy uudestaan ja uudestaan pienissä ja isoissa asioissa. Tulee mennä Kohti dialogista avoimempaa valmistelua ja yhteisen luottamuksen rakentamista.

Strategiamme visio on olla rohkea edelläkävijä, mutta ilman luottamusta ei ole mahdollista olla rohkea.

APJ hyvät valtuutetut,

Ryhmäni puolesta kiitän tämän valtuustokauden viimeisen talousarvion valmistelusta ja tekemästänne hyvästä työstä, vihreä valtuustoryhmä tulee esittämään joitakin muutoksia, mutta muilta osin hyväksymme tämän talousarvion. lisäksi kiitän teitä kaikkia toimijoita kuluneesta vuodesta ja toivotan teille hyvää ja lämmintä joulunodotusta sekä onnellisuutta vuodelle 2021.

Julkaissut jennikiiskinen

Kaupunginvaltuutettu, opettaja, äiti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: