Rautalangasta ja ratakiskosta

Heh, takki ei ole kääntynyt. Sama takki, samoin päin.

Mutta ohoh! Kylläpä joitakin kuntapoliitikkoja harmittaa. Oikein ihmetyksellä ja epäuskoisena olen lukenut. Tässä tekstissä avaan asiaa nyt vielä vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana ja kaupunkikehityksestä sekä vihreistä kuntatavoitteista ainakin jotain tietävänä.

Mielestäni asiaa avaa hyvin Ylöjärven Uutisten juttu (3.2.2021), jossa kuvataan vihreiden lähijuna-avausta tuo pääkohdat esille. ”Junien halutaan pysähtyvän Ylöjärvellä vihreiden puoluehallituksen äskettäin hyväksymässä esityksessä kuuden kaupunkiseudun lähijunaliikenteen pilottikokeiluksi.” Kyseessä on todellakin kuuden kaupunkiseudun lähijunaratkaisu, joka tavoittaa miljoona suomalaista. Lisää voi lukea täältä: https://www.vihreat.fi/ajankohtaista/suomi-lahijunaan/

Ylöjärven Uutiset kirjoittaa: Hän (siis minä Jenni Kiiskinen) painottaa, ettei ”tunnin juna” ole millään tavoin ristiriidassa kakkosvaiheessaan Lielahteen jatkettavan Tampereen ratikkaliikenteen kanssa. Lähijuna ei olisi kilpailija seuturatikalle, joka on ennen kaikkea vahvasti kaavoitukseen ja ydinkeskustan tiivistämiseen – ja siten myös Ylöjärven kasvuun – kytkeytyvä hanke. Tiheämmillä vuoro- ja pysäkkiväleillä kulkeva ratikka on erilainen palvelumuoto ja joukkoliikenteen osa.”

”Tamperelainen (Jaakko) Mustakallio myöntää, että Tampereen seutu on turhan ahdas lisäraiteille, mutta nykyistä voidaan hyödyntää selvästi nykyistä paremmin: – VR:n mukaan lisäliikenne on mahdollinen, jos käyttöaste jää huippuaikoinakin alle 85 prosentin kapasiteetista. Tampereen keskustan ja Lielahden välillä vuoden 2019 huippuajan aste oli 42 prosenttia. Mustakallio on seurannut ilahtuneena varsinkin keskustalaisten myönteisiä reaktioita, mutta edessä on vielä palaveri jos toinenkin ennen kuin ideaa kenties voidaan ryhtyä toteuttamaan. – Nyt keskustellaan hallituksen sisällä budjettirahoista. Myös VR:n ja kaupunkiseutujen sekä kuntien kanssa neuvotellaan, Mustakallio ennakoi.”

Nyt siis Ylöjärvellä mielestäni sekoitetaan kaksi eri asiaa: juna ja seuturatikka.

Ensiksikin JUNA:

= Esim. Parkanon paikallisjuna tai IC-juna Tampereelle.

Mahdollisuus pysähtyä Ylöjärven asemalla (nykyiselläkin raidekapasiteetilla) esim. kerran tunnissa – mikäli VR olisi halukas tähän. Paikallisliikenne ei ole VR:lle tietenkään kultakaivos, joten raideliikennöinnin tuottajana VR ei luonnollisestikaan aktiivisesti tätä edistä. Voi toki kysyä, mikä painoarvo tuottajalla on sanella tilaajalle millaista palvelua tilataan.

Esimerkiksi se IC-juna, joka nyt porhaltaa kaupungin läpi, voisi pysähtyä Ylöjärvellä. Sen sijaan IC-juna ei valitettavasti tule pysähtymään useita kertoja Ylö – Tre –välillä. Vrt. ratikka, jolla pääsee kyytiin ja pois eri pysäkeillä matkan varrella.

Sujuvan, tiivisyhteyksisen ja usein pysähtyvän joukkoliikenneratkaisun edellytys on lisäraide. Tämä ei ole käsittääkseni lähinäköpiirissä. Kustannuksiltaan se on suuri. Toteutumistodennäköisyyttäkin ainakin tulevalla vuosikymmenellä voi arvioida katsomalla väylähankkeita seudullisesti.

Riittävää, kasvavalle väestölle sujuvaa tiivistä joukkoliikennettä ei ole yksi vuoro kerran tunnissa.

Mutta, junayhteys Ylöjärveltä on selkeäsi hyvä ja konkreettinen, melko helposti toteutettavissa oleva keino helpottaa kulkemista Ylöjärven asemalta Tampereen rautatieasemalle tai jopa Helsinkiin asti. Olisi aidosti tarvetta tälle.

SEUTURATIKKA:

= Tiheä vuoroväli, pysäkkejä Ylöjärvellä esim. Leijapuisto, Soppeenmäki, Mäkkylä, Teivo.

Ratikka on ennenkaikkea kaupunkikehityshanke, joka liittyy maankäyttöön, kaavoitukseen ja väestönkasvuun. Palveluna ratikka on erilainen ja sen käytön tarpeet ovat erilaiset kuin junayhteydellä Tampereen asemalle.

Emme tietenkään voi vielä tietää, tuleeko ratikkapäätöstä tulevina vuosina hyväksyä. Asiaan vaikuttaa todella moni tekijä: muuttaako väkeä, saadaanko kaupunkikeskusta tiivistettyä, houkutteleeko Ylöjärvi tai edes Tampereen seutu? Mistä saamme houkuteltua asukkaita ja kuinka paljon? Mihin markkina vetää? Työtä ja visiota tämä vaatii. Megatrendien tunnistamista ja yllätysten taklaamista.

Pitää myös moniäänisesti visioida ja miettiä, mikä on se Ylöjärven identiteetti 2020-luvulle, jota tavoitellaan. Millaiseksi kaupungiksi haluamme kehittyä? Mihin suuntaan menemme? Ei tulevaisuus ole vain jotakin sellaista, joka meitä kohden tulee. Siihen voi aktiivisesti vaikuttaa, ja omilla toimilla linjata suuntaa.

Nythän muuttoliikkeen osalta Ylöjärvi on huolestuttavasti takamatkalla muihin seutukunnan vastaaviin kaupunkeihin verrattuna. Mikäli tämä trendi jatkuu, on tilanne erittäin huono juttu kaupungin elinvoimalle ja sitä myöten taloudelle, ja sen vuoksi myös yhdenvertaisille julkisille palveluille.

Ei minunkaan mielestä ratikkaa kannata rakentaa keskelle peltoa, mutta keskelle tuhannen asukkaan asuinaluetta se kannattaa tehdä.

Siksi me haluamme pitää ratikkavaihtoehdon aidosti mukana.

Siksi me emme puolla (yllätyksellä eteen pätkähtäviä) muutosesitysäänestyksiä, joissa ratikan suunnitteluun sitoutumista yritetään himmata. Let’s face it. Perussuomalaisten ja keskustan tavoite on ratikkasuunnittelusta ja ratikkaoptiosta irtautuminen, eli toisin sanoen ratikkaikkunan sulkeminen. Se on vastuutonta tulevien valtuustojen käsien sitomista. Nyt valitetaan, kuinka muut valtuutetut eivät ole kannattaneet näitä esityksiä, mutta ajattelen, että niiden sisältö on ollut IRTAUTUA RAITIOTIESTÄ, eikä mitään konkreettista lähijuna-avausta ole tuotu esille.

Minä en ole missään vaiheessa halunnut irrottautua ratikkaoptiosta.

Mielestäni option hylkääminen ei ole järkevää eikä vaihtoehtona ratikalle vaikkapa ps-leiristä tarjottu bussiliikenne edistäisi hinku-tavoitteita tai henkilöautosuoritteiden vähenemistä tai kaupunkien maankäytön tehokkuuden parantamista. Se ei myöskään vastaa lainkaan väestön muuttoliikenteen haasteisiin Ylöjärvellä.

Liitteenä muuten 2.11.2020 kaupunginvaltuuston pöytäkirja, josta näkyy kuinka kaupunginvaltuusto yksimielisesti on hyväksynyt linjausvaihtoehdot (ja kaavavaraukset).

Julkaissut jennikiiskinen

Kaupunginvaltuutettu, opettaja, äiti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: