Näkökulma maanantaiseen valtuuston kokoukseen ja Pride-pykälään

Valtuustoaloitteemme Pride-viikon sateenkaariliputuksen lisäämiseksi Ylöjärven liputuskäytänteihin kuului näin:

Osana kaupungin liputussäännön päivittämisvalmistelua, me Ylöjärven vihreiden valtuustoryhmä esitämme, että kaupunki nimeää liputussääntöön vakituiseksi liputuspäiväksi Pride-viikon liputuksen. Edistykselliset ja yhdenvertaisuuden tärkeäksi arvioineet kaupungit ovat ottaneet liputuskäytänteihinsä pysyvästi Pride-viikon sateenkaariliputuksen. Liputukseen päätyen Ylöjärven kaupunki viestisi näkyvästi kaikkien osallisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Vaikka lippu on vain symboli, se viestii kuitenkin vahvasti tavoitteista ja asenteista.

Sateenkaarilippu viestii ihmisten yhdenvertaisuutta, joka läpileikkaa kaikki väestöryhmät.

Ylöjärven vihreä valtuustoryhmä

Aloitteen vastaukset Kuru- ja Viljakkala-neuvoistosta, mielenterveysneuvostosta, vanhusneuvostosta jne mielestäni osoittivat, että asiaa ei oltu valmisteltu riittävällä ymmärryksellä ja tarkkuudella. Ei niitä voinut hyväksyä.

Kuntalaiskyselyyn oli vastannut 73 henkilöä, joista noin 60 ilmoitti olevan ylöjärveläisiä. Tällaiseenko valmisteluun pitäisi näin merkittävä päätös perustaa?

Timo Halttula (vihr.) piti erinomaisen ryhmäpuheen ja teki muutosesityksen.

APJ, Yhdenvertaisuus ja vähemmistöjen oikeuksien puolustaminen on saanut kaupungissamme näkyvyyttä ja keskustelua viimekesästä alkaen. Joskin näkyvyyttä on saanut myös puolustamisen vastustaminen. Näkyvyyden ja keskustelun on mahdollistanut sateenkaarilippu. Tämä kertoo lipun voimasta symbolina. Ilman, että yhtäkään lippua on salossa, puhe on käynyt kuumana.

Tiesitkö, että seksuaalivähemmistöön kuuluvia on tässäkin virtuaalisessa valtuustosalissa tilastollisesti 2-3 henkilöä. Näyttöruudussasi omiesi viereiset nimikirjaimet – tai omasi saattaa kuulua ryhmään. Jos laskemme mukaan läheisemme, luku nousee nopeasti samassa suhteessa kymmeneen, kahteenkymmeneen. Suurimmasta osata heistä emme tiedä. Sinun lapsesi, lapsenlapsesi tai sinun isovanhempasi. Emme ehkä koskaan tule tietämään. Monien on pidettävä se piilossa tai he pakottavat itsensä niihin normeihin, jotka konservatismi ja pelko normatiivisen vallan heikkenemisestä on betonoinut.

APJ. En aio käydä tässä puheessani läpi kaikkia annettuja lausuntoja, mutta muutama sana lapsista ja nuorista.  En voinut uskoa Lapsi- ja nuorisneuvoston lausuntoa asiasta. Lapsi- ja nuorisoneuvoston lausunto oli surullista ja myötä häpeää aiheuttavaa luettavaa. Viesti oli, että seksuaalivähemmistöjen tuki ja tunnustaminen ovat tärkeää, mutta ”liputa itse sateenkaarta ihan silloin kuin haluat”. ”Suomen lippu puolustaa oikeuksiasi.” Hieman laskutavasta riippuen Ylöjärvellä on seksuaalivähemmistöihin kuuluvia lapsia ja nuoria arviolta parisen sataa, tilastollisesti viitisen prosenttia kaikista. Tilastollisesti heistä vajaa puolet kokee kotonaan henkistä väkivaltaa suuntautumisensa vuoksi. Siis kotonaan. Puolet tästä joukosta lisäksi fyysistä väkivaltaa. On aivan selvää, että väkivalta kodin ulkopuolella ei ole harvinaisempaa. ”Liputa siis itse sateenkaarta silloin kuin haluat!”

Mutta kun, eihän kaikille ihmisryhmille voida omaa liputusta järjestää, on aika vallalla oleva käsitys tässäkin salissa. Sitten pitäisi liputtaa vanhuksille, liikuntarajoitteisille, kielivähemmistöille, lyhytkasvuisille, maahanmuuttaneille, saamelaisille ja niin edelleen. Ymmärtämättömyys ja perehtymättömyys kukoistaa. Ei oivalleta, että seksuaalivähemmistöjä on kaikissa ihmisryhmissä. Tämä paistoi läpi kaikista annetuista lausunnoista. Paistoi ehkä myös ylikorostunut arvokonservatiivius ja heteronormatiivisuuden ylistys.

APJ. Suomen lippu – tuo isänmaamme vapauden symboli. Itselläni tulee ns roska silmään, kun sitä nostetaan salkoon. Ohi kulkiessani käsi hakeutuu pipolle sen pois ottamiseksi. Kunnioituksesta. Muistan ennen kaikkea sotiemme veteraaneja, mutta myös kansallistaitelijoitamme ja urheilijoitamme. Se ei ole kuitenkaan pystynyt reiluun sataan vuoteen olemaan merkkinä vähemmistöjen oikeuksille yhteisömme sisällä.  Ei siitä niin kauaa ole, kun vähemmistöön kuuluminen määriteltiin sairaudeksi, jotkut laskevat vieläkin. Se oli myös laitonta. Tänä päivänä sorto on edelleen arkea. Suomen lippu on vapautemme symboli. Vapauden, joka antaa meille mahdollisuuden osoittaa tukemme vähemmistöille näkyvästi myös sateenkaarilipulla kerran vuodessa. Kaikissa maissa tätä vapautta ei ole.

Kasvava määrä, kymmenisen prosenttia suomalaisista kaupungeista liputtaa sateenkaarta pride-viikolla. Ne ovat menestyneitä avarakatseisia ja kasvavia yhteisöjä. Suomen menestyneimmät yritykset liputtavat ja lisäksi koristelevat tunnuksensa sateenkaaren väreihin eri medioissa pride-viikolla. He haluavat osoittaa, että tule sellaisena kuin olet. Me puolustamme yhdenvertaisia oikeuksiasi ja uskallamme tehdä sen näkyvästi.

APJ. Sateenkaariliputus aiheena tekee jakoa avarakatseiselle ja sulkeutuneelle ajattelulle. Lipun symboliarvo on voimakas. Kysyttäessä, valtaosa maassamme kertoo olevansa vähemmistöjen yhdenvertaisten oikeuksien puolella. Vain kysyttäessä. Kun tulee näkyvien tekojen aika, alkaakin olla hiljaisempaa tai korkeintaan mutistaan, että eihän sitä nyt tartte – kaikenlaista.  Kohta tapahtuva äänestys osoittaa, millä arvopohjalla ylöjärveläinen valtuusto päätöksiään tekee.”

Timo Halttulan palautusesitys: ”Ylöjärven tulee kaupunkiorganisaationa osoittaa näkyvästi, että se puolustaa ja tukee vähemmistöjen asemaa kaikessa toiminnassaan. Sateenkaariliputukseen osallistuminen on näkyvä osoitus tuesta ja oikeuksien puolustamisesta. Sen puute antaa päinvastaisen viestin. Teen muutosesityksen, että kaupunginvaltuusto palauttaa vastauksen valmisteluun siten, että liputusohje päivitetään ja valtuusto ohjaa päivityksessä Pride-liputuksen kaupungin käytännöksi.”

Muutosesityksen kannatuspuheenvuorossani yritin osoittaa, miksi valtuusto ei voi mennä näiden vastausten taakse, vaan sen tulee osoittaa selkeämpää kokonaisuuksien ymmärrystä ja olla selkeämmin vähemmistöjen asioita edistävien asioiden puolella. En tällä kertaa saanut puhua. En saanut argumentoida. Sen sijaan lipusta vastaan sai käyttää argumentointipuheenvuoroja, jopa asiavirhein. Ne eivät ansaitse palstatilaa.

Jäi ikävä maku asiasta. Varmaan tilanteeseen vaikutti kiire ja kalenterimerkintöjen päällekkäisyys, mutta tämä ei oikein tuntunut johdonmukaiselta.

Asiassa suurta hämmennystä aiheutti Demarien valtuustoryhmän kilpaileva yllätyksenä tehty muutosesitys, joka oli sama kuin minkä Timo Halttula oli juuri tehnyt.

Toivoisin, että voisin lisätä myös Nuvan edustajan Emilja Särkän puheenvuoron, joka oli erittäin erittäin hyvä, mutta valitettavasti minulla ei ole sitä kirjallisena. Sen pääviesti ei kuitenkaan ollut se, pitääkö kaupungin sateenkaariliputtaa vaan se, miksi ei Ylöjärvi ei vielä liputa.

On harmi, että esimerkiksi kaupunginhallitus ei ole kuullut tai kuunnellut Nuvan kantaa. Vähän rönsyillen tästä voisi ottaa koppia: miten toimielimissä, kuten KH:ssa voisi parantaa tätä Nuvan kuulemista.

Tämän kahden samanlaisen esityksen (palautetaan valmisteluun) aiheuttaman äänestyshässäkän ja keskustelun sulkemisen vuoksi meni pakka täysin sekaisin. Valmisteluun palauttamisesta äänestettiin. Ehkä ei täysin ollut selvä, mistä äänestettiin aluksi.

Koko kokoomuksen valtuustoryhmä, perussuomalaisten ja keskustan sekä kristillisdemokraattien valtuustoryhmä oli äänestyksessä valmis hyväksymään vastaksena aloitteeseen esimerkiksi nämä:

• Lapsi-ja nuorisneuvosto: ”jokainen voi halutessaan liputtaa sateenkaarilipulla Pride-viikkoa”

• ”Suomen lippu edustaa kaikkia suomalaisia tasavertaisesti”

• ”Erillisen liputuspäivänantaminen muulla kuin Suomen lipulla yhdelle ihmisryhmälle ei ole tarpeellista.”

• ”19.3 on tasa-arvon päivä, joka on Ylöjärvellä hyväksytty pieneksi liputuspäiväksi, se riittänee Ylöjärvellä kaikkia seksuaalisia suuntauksia koskevana ja kaupunkilaisten yhdenvertaisuuttatukevana tapahtumana. Mikäli Ylöjärvi päättää tukea ennakkotapauksena kymmenien Suomessa hyväksyttyjen vuosipäivien joukosta Pride-viikon ja Pridelipun käyttöä, niin lippuna tulisi olla Suomen lippu. Suomalaisuuden liitto tukee Suomen lipun käyttöä kaikissa liputuksissa.”

• ”osa oli myötämielinen liputuksesta ja osa oli sitä mieltä, että arvokkain tanko olisi pyhitetty jatkossakin vain Suomen lipulle.”

Ja kun äänestyksen jälkeen keskustelu jatkui, päätimme tehdä uuden muutosesityksen: Valtuusto päättää osallistua Pride-viikon liputukseen.

Kaupunginhallituksessa oli kumma kyllä hyväksyttyä tehdä muutosesityksen, että Ylöjärvi ottaa Pride liputuksen käytännökseen.

Käytännössä täysin sama muutosesitys kaupunginvaltuustossa sen sijaan aiheutti valtavan pöyristyksen ja näsäviisasta jälkikuittailua kaupunginvaltuustossa. Ai niin sori, vain naisvaltuutetut ovat näsäviisaita. Miesoletetulta vastaava on huumoria. *Tirsk. Standardit politiikassa kun ovat erilaisia.

Pöyristyksen vuoksi tästä esityksestäni ”Valtuusto päättää osallistua Pride-viikon liputukseen” käytiin kiivaita puheenvuoroja (kaikki ei kuitenkaan tunteet kuumentuen – sillä tunteilukin on sukupuolittunutta politiikassa).

Mm Perussuomalaisten Erja Pelkonen (?) taisi kritisoida vs. kaupunginjohtajan ja vs. hallintopäällikön kykyä arvioida esityksen laillisuutta.

Paikallislehden pääkirjoituskin tarttui tähän, kun päätoimittaja Ville Mäkinen vertasi (10.3.2021) entisen ja nykyisen viranhaltijakokoonpanon kykyä suoriutua – lainkaan kontekstualisoimatta lukijalle mm. ketkä valtuutetut tätä kritisoivat ja mitä asioita on aiemmin tapahtunut, joilla todennäköisesti on vaikutusta kritiikkiin. Tämä journalismiin liittyvä valtakunnallinen, jopa kansainvälinen muutos on toki laaja, mutta erittäin harmillinen. Hitaus ja kontekstoiminen kunniaan!

Minulla itselläni ei ole substanssiosaamista arvioida sitä, hoitaako viranhaltija tehtäväänsä oikein. Luotan siihen. Esitykseni oli siis laillinen.

Vakuutan, että jos arvio laillisuudesta olisi ollut toinen, olisin vetänyt esityksen pois. Olen vähän pettynyt puheenjohtajiston ja ryhmyreiden yhteistyöhön asiassa. Eipä tämä cooperation juuri tästä näytä kehittyneen, sillä ryhmämme esityksen pääsisältö oli kyllä ryhmyreillä ja valtuuston sekä kaupunginhallituksen puheenjohtajilla tiedossa ennen kokousta, mutta enpä ennen kokousta saanut sen ongelmallisuudesta mitään yhteydenottoja. Vaikutelmani on, että esityksen ihan suoraan toivottiin epäonnistuvan. Hippiä haluttiin jymäyttää. 😃

Yhtä kaikki pitkän polemiikin jälkeen valtuusto, sen sijaan että olisi ottanut kantaa Pride-liputukseen suoraselkäisesti ja yksiselitteisesti, äänesti siitä, voidaanko muutosesityksestä äänestää. Ei voida.

Asia siis tulee vielä uudestaan toisella muotoilulla ja todennäköisesti valtuutetut tulevat kritisoimaan sitä, kuinka samat asiat pyörivät vuodesta toiseen asialistalla. Tänä kesänä lippu ei valitettavasti kuitenkaan tule kaupungintalon aukiolla liehumaan. Vielä.

Eikä myöskään Merja Lehtosen (vihr) ponsiesitys uudesta käsittelystä liputussääntöjen yhteydessä saanut kannatusta.

On tosi tärkeää, että ymmärrämme ja kunnioitamme toistemme arvopohjaa ja sen vaikuttamista päätöksiin. Minä hyväksyn sen, että arvokonservatiivisin taustoin yhdenvertaisuuden julkilausutussa tuessa nähdään jotakin pelottavaa ja väärää. En tietenkään ole itse samaa mieltä. En vain tässä politiikassa siedä sitä, että asioihin ei saada ottaa kantaa selkeästi ja ymmärrettävästi.

Olen tässä miettinytkin, miksi sitten verhota kantansa eikä osoittaa vastustamistaan selkeästi. Pääseekö usealla rattaalla matkustamisella pidemmälle, kun kuitenkin väestössä on enemmän arvoliberaaleja kuin arvokonservatiiveja? (Toki hei valtuustossa on niitäkin, jotka osoittavat hyvin selkeästi, että vastustavat.)

No okei, okei. Yksinkertaistan toki myös arvokysymyksen liberaali – konservatiivi-kysymykseksi. Joku voi tätä kritisoida ja se on kokonaan toisen debatin aihe. Täältä voi joka tapauksessa lukea lisää: https://www.eva.fi/…/suomalaiset-suhtautuvat-myonteisesti…/

Arvoista puheenollen, minä en esimerkiksi nyt lainkaan tiedä, mikä on sdp:n valtuutettujen tai valtuustoryhmän kanta. Ryhmyri Leena Mankkinen puhui yhdenvertaisuuden tärkeydestä, mutta äänestyksessä tämä ei näy. SDP:n Pride-kanta vaihtelee. Kokoomus puolestaan teki pride-viikolle puoluelogostaan sateenkaariversion, mutta se ei ole näkynyt Ylöjärven perukoille.

Eli hyvä ylöjärveläinen, neuvoni sinulle, jolle sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen tukeminen julkisesti liputuksella on mielestäsi tärkeää: asiaa kannattavat oikeasti ne, jotka sitä kannattavat. Perehtyminen siihen, miten valtuustoryhmä äänestää todellisuudessa on aika iso juttu.

#Ylöjärvi#valtuusto#vihreät#blogi

Kuva: Pihla Kuulas

Ai niin. Kiitos omalla ryhmälleni. Kun Timppa oli pitänyt puheensa, ryntäsivät ihanat vihreät kannustamaan ja kannattamaan. Omien tuki jopa ivallisen ilmapiirin keskellä on todella korvaamatonta. Tiedän kyllä niin selvästi, että meidän valtuustoryhmä on samassa veneessä.

Kiitos myös Vasemmistoliiton ryhmälle. Teidänkin kantanne yhdenvertaisuuden puolustajana on kristallinkirkas. Aki ja Anna ovat valtuuston huippupuhujat.

Julkaissut jennikiiskinen

Kaupunginvaltuutettu, opettaja, äiti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: