Nykymallissa perhevapaat jakautuvat epätasaisesti

(Julkaistu Ylöjärven Uutisissa 8.8.2018)

Menneisyyttä romantisoivat arvokonservatiivit ovat huolissaan syntyvyyden laskusta ristiriitaisesti samaan aikaan kun konkreettiset toimenpiteet perheiden – äitien, isien ja lasten – tukemiseksi sekä työn ja perhe-elämän yhdistämisen helpottamiseksi näyttäytyvät heille yhä uhkana.

Kotiäitiyttä tai –isyyttä ei tule tietenkään kieltää, se olkoon jatkossakin mahdollista valita, mutta on selvää, että yhteiskunnan (ja työnantajien) rahoittamaa perhevapaamallia pitää uudistaa tasa-arvoisemmaksi ja reilummaksi. Suomessa pienten lasten kotihoito on yli 90-prosenttisesti äitien vastuulla. Tämän seuraus nähdään ensinnäkin naisten ura- ja palkkakehityksessä. Pitkät perhevapaat heikentävät lisäksi naisten eläkekertymää (nykyisinkin kaikkein köyhimmistä eläkeläisistä valtaosa on naisia).

Lisääntymisikäinen nainen osaamisestaan ja pätevyydestään huolimatta nähdään myös rekrytoinnissa riskinä. Vaikka syrjintä onkin kiellettyä, sitä tapahtuu tältä osin jatkuvasti. Työmarkkinat eivät myöskään ole nollasummapeliä, jossa työpaikkojen määrä olisi tietty sementoitu luku. Naistenkin työllistyminen lisää tuottavuutta, joka puolestaan lisää työpaikkoja jne.Toiseksi perhe-elämän vastuun epätasainen jakautuminen vaikuttaa myös isien asemaan tasavertaisena vanhempana. Lisäksi isien ei edelleenkään ole yhtä helppoa jäädä hoitovapaalle halutessaan, sillä vielä tänä päivänä kaikkien työnantajien asenteet eivät tätä tue. Jos halutaan isien pitävän enemmän perhevapaita, pitää isille kiintiöityä osuutta lisätä.

Perheet tietävät toki parhaiten miten hoitokuvionsa järjestävät. Mutta pitää nähdä, kuinka huonosti nykyiset rakenteet ja mallit edesauttavat erilaisia yksilöllisiä valintoja. Kuinka tietoisia vanhemmat ovat päätöksensä vaikutuksesta niin äidin ura-, ansio- ja eläkekehitykseen kuin isän rooliin perhe-elämän keskiössä? Kuinka monessa perheessä olisikaan halua jakaa perhevapaat tasaisemmin, mutta yhteiskunnan rakenteet ja esimerkiksi työnantajien asenteet ovat tämän tiellä?

Me Vihreät haluamme parantaa naisten asema työelämässä ja vahvistaa isien roolia kotona perhe-elämässä. Asenteet muuttuvat hitaasti, jos mitään tasa-arvoa lisääviä toimenpiteitä ei ikinä tehdä vaan päätetään vain katsella ja odotella. Nykyisen hallituksen perhevapaauudistus tyssäsi ja toiveet saada perhevapaisiin joustoa jäävät seuraavan hallituksen tehtäviksi. Kiintiöidyn vapaan lisäksi myös pienten lasten vanhempien osa-aikatyötä pitäisi helpottaa. Myös sateenkaariperheet ja muut harvinaisemmat perhemuodot pitäisi ottaa perhevapaamallissa paremmin huomioon.

Onkin hyvä tehdä selväksi, miten eri puolueet näkevät ja arvottavat työelämän tasa-arvon, naisten työmarkkina-aseman parantamisen ja lasten yhdenvertaisuuden; sekä mitkä puolueet ovat valmiita toimimaan ja katsomaan eteenpäin. Tasa-arvoa ei juhlapuheista tai hallitusohjelman kirjauksista huolimatta ole saavutettu, vaan tarvitsemme konkreettisia tekoja, joilla uudistetaan vanhoja rakenteita ja tuetaan nykypäivän perheitä paremmin.

Julkaissut jennikiiskinen

Kaupunginvaltuutettu, opettaja, äiti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: